Tamplari pvc si tamplarie rehau in cele mai bune conditii. Home | Despre noi | Produse | Accesorii | Condens | Important | Stiati ca | Cerere oferta | Contact
Tamplarie pvc
ACASA
DESPRE NOI
PRODUSE
ACCESORII
CONDENS
IMPORTANT
STIATI CA
CERERE OFERTA ONLINE
CONTACT

Ce este PVC-ul

P.V.C. -ul a fost descoperit in anul 1912 de Fritz Klatte. Principiile de baza pentru productia industriala a P.V.C.-ului poate fi rezumata in 5 etape, astfel :

 1. Producerea clorinei prin electroliza sarii.
 2. Producerea etilenei prin rafinarea petrolului si cracarea naftalinei
 3. Din sinteza chimica a acestor doua elemente rezulta un monomer, vinilclorul, in forma gazoasa.
 4. Din polimerizarea structurii acestui monomer rezulta polivinilclorul, un praf inert.

 

 

Stiati ca:

 1. ...izolarea optima a geamului termopan este data de bagheta de aluminiu de 16 mm grosime ?
 2. ...o bagheta mai lata sau mai ingusta decat cea de 16 mm face ca pierderile prin camera termopanului sa creasca exponential ?
 3. ...in interiorul geamului termopan este aer sau un gaz rar ?
 4. ...aerul dintre foile de sticla este un bun izolator termic ?
 5. ...geamul termopan cu argon izoleaza cu 30 % mai bine decat geamul termopan cu aer ?
 6. ...geamul termopan cu Kripton izoleaza cu 46 % mai bine decat cel cu aer ?
 7. ...geamul termopan cu foile de sticla de grosimi diferite (4mm cu 5mm sau 6mm cu 4mm ) asigura o izolare fonica mai buna cu 32 % decat termopanul cu foile de sticla 4mm cu 4mm ?
 8. ...geamul termopan cu foile de sticla de 6mm cu 6mm izoleaza termic cu numai 3 % mai mult fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm ?
 9. ...geamul termopan cu foile de sticla de 6mm cu 6mm izoleaza fonic cu numai 2 % mai bine fata de geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm ?
 10. ...geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm si bagheta de 16 mm, care contine o foaie LOW-E (hard) ofera o izolare termica cu 78 % mai buna decat geamul termopan float clar (ambele foi) ?
 11. ...geamul termopan cu foile de sticla de 4mm cu 4mm si bagheta de 16 mm, care contine o foaie LOW-E (soft) ofera o izolare termica 123 % mai buna decat geamul termopan float clar (ambele foi) ?
 12. ...in bagheta de geam se introduce o sare numita "silicagel" care are proprietatea de a absorbi umiditatea din interiorul geamului termopan ?
 13. ...geamurile de mari dimensiuni si izolate corect sunt concave sau convexe in functie de temperatura (iarna/vara) ?
 14. ...prin securizare se intelege "calirea" sticlei in cuptoare speciale ?
 15. ....profilele cu adancime de 60 mm au coeficientul de transfer termic cuprins intre 1,6 si 1,8 indiferent de cate camere interioare au ?
 16. ....profilele cu adancime de 70 mm au coeficientul de transfer termic cuprins intre 1,1 si 1,3 indiferent de cate camere interioare au ?
 17. ...la profilele de pvc, grosimea peretelui exterior influenteaza foarte putin izolarea termica si fonica ?
 18. ...configuratia ferestrei influenteaza coeficientul termic al profilului cu 10~20 % ?
 19. ...ferestrele cu doua canate au cele mai mari pierderi de caldura ?
 20. ...un pervaz montat incorect (care iese in camera mai mult de 20~30 mm) faciliteaza aparitia condensul ?

 

P.V.C.-ul in forma finala poate fi pulbere sau granule. Pudra PVC-U in starea sa pura(alba) nu este corespunzator pentru extruziune. De la 10 pana la 15 produse trebuie sa fie adaugate (stabilizatori, lubrifianti, pigmenti, modificatori care sa-i sporeasca rezistenta la soc, etc.). Dupa aceasta operatie de amestecare, produsul final, care este sub forma de pudra sau granule, este gata pentru extruziune. Crearea de dispozitive de inalta performanta, matrite si calibratori formeaza o veriga esentiala in lantul de extruziune.

Matrita este instalata la iesirea masinii de extrudat si canalizeaza fluxul de materiale pentru a forma profilul dorit.

Calibratorul da profilului configuratia sa finala prin racire si formarea prin vacuumarea peretilor.

Aceste matrite si calibratori sunt formati dintr-un otel special, care garanteaza calitatea produsului pe termen lung. Extruderea este metoda prin care pudra sau granulele de PVC se transforma in produsul semifabricat- profilul din care urmeaza sa se execute sistemele de usi si ferestre. In afara de proiectarea si fabricarea dispozitivelor necesare trebuie asigurata si intretinerea utilajelor, acestea fiind continuu monitorizate si optimizate. Aceasta strategie este necesara pentru garantarea calitatatii profilelor tot timpul.

Desi procesul pare a fi simplu, toate etapele extruziunii si utilajele implicate trebuie sa lucreze intr-o armonie perfecta pentru a da un produs absolut perfect din toate privintele. Axul extruderului injecteaza compusul intr-un cilindru incalzit care gazduieste un "surub", care se invarte impingand materialul omogen si plastic catre orificiul matritei, unde PVC-U ia forma profilului dorit. In final, profilul extrudat este taiat la lungimea ceruta de procesul urmator.

Productia de PVC-UE celular este realizata folosind procesul de coextruziune. Aceasta inseamna ca un singur proces le permite celor doua materiale sa fie coextrudate sub forma unui ansamblu. Inima profilelor coextrudate consta din PVC-UE celular rigid, neplastificat. Stratul exterior, aplicat inimii prin coextruziune, este alcatuit din PVC-UE rigid neplastificat, extrem de rezistent la soc.

Desigur, ca pentru a raspunde tuturor exigentelor pietii, a fost necesar ca profilele finite sa fie produse intr-o gama variata de culori, pe linga culoarea alba care este folosit pe scara larga.

Tehnicile de finisare a profilelor extrudate sint foarte variate, de la companie la companie, dintre acestea distingandu-se citeva mai uzuale si anume:

 • colorarea in masa – care consta in colorarea amestecului de granule si obtinerea in urma extrudarii a unui profil de diferite culori
 • aplicarea filmelor acrilice – metoda consta in aplicarea pe suprafata profilelor, aclimatizate in prealabil pentru a spori aderenta filmului si tratate cu adezivi, a unui film acrilic activat termic si aplicat cu ajutorul unor role. Profilele tratate astfel dau o nota deosebita timplariei PVC, acoperind o gama foarte diversificata de culori si nuante, cele mai cunoscute si apreciate fiind cele de stejar, fag si pin rosu.
 • imprimarea - este o metoda folosita mai rar si consta in incorporarea in profil a diferitelor modele si culori dupa care acestea sunt finisate cu un invelis rezistent lucios sau mat in functie de comanda.

Controlul calitatii

Bineinteles ca un aspect foarte important al productiei de profile din PVC este si controlul calitatii, care se face zilnic de personal specializat. Pornind de la materia prima si pana la profilul extrudat, totul este riguros verificat, in conformitate cu standardele impuse de institutele de control al calitatii. Producatorii de profile PVC dispun de laboratoare specializate in care produsele semifabricate sint testate in cele mai mici amanunte, dimensiune, culoare, stabilitate termica, rezistenta la soc, contractie, rezistenta la razele ultraviolete. Rigoarea acestor controale fiind o garantie a calitatii materialelor produse.

De ce P.V.C.-U ?

Principalele caracteristici ale P.V.C.-U il recomanda ca un material extrem de durabil care ofera importante beneficii atit economice cit si ecologice, pe care le enumeram mai jos:

Rezistenta la conditii climatice

PVC-U asigura o buna rezistenta la atacul bazelor, acizilor neoxidanti, sarii, alcoolilor, grasimilor si uleiurilor minerale. Ca rezultat, profilele PVC-U pentru ferestre se comporta excelent sub majoritatea conditiilor agresive de clima(zonele de coasta sau zonele industriale abundent poluate, de exemplu). In orice caz PVC-U este sensibil la solventii clorinati, benzen, toluen, xilen, acetona, esteri si la cantitati mai mici, la acizi oxidanti(dar, ca o regula generala, un profil de fereastra nu vine in contact cu astfel de produse). Toate aceste teste au aratat excelenta rezistenta la imbatrinire. Aceasta rezistenta rezulta in buna conservare a culorilor originale si ale proprietatilor fizice initiale.

Protectia la foc

PVC-U are o buna rezistenta la foc deoarece contine clor. Temperatura ceruta pentru ca PVC-U sa ia foc este cu mult mai mare de 150 grade Celsius decat cea ceruta pentru lemn. Odata aprinse, majoritatea PVC-U folosite in cladiri se sting singure. Ele pot, oricum, continua sa arda in combinatie cu alte materiale. Cu toate acestea, caldura raspandita de PVC-U este mai mica decat cea raspandita de alte materiale plastice si de lemn. Deci folosirea PVC-U in loc de lemn reduce riscul incendiului si de asemenea viteza cu care se poate propaga. Aceasta combiantie a proprietatilor conduc aplicatiile din PVC-U spre cea mai buna categorie a materialelor organice pentru prevenirea incendiilor.

Rezistenta la produsi chimici

Lista cu produsele chimice la care P.V.C.-U poate rezista este foarte lunga si aceasta se poate pune la dispozitie celor interesati, la cerere.
Proprietati antifungicide
Nu permite dezvoltarea mediilor bacteriologice pe acest tip de material, fiind recomandat in spitale,industria alimentara, etc.

Intretinere usoara

P.V.C.-U este extrem de usor de curatat, datorita suprafetelor netezi si lipsite de porozitati folosind un detergent usor dizolvat in apa.

Izolare termica

Incalzirea reprezinta 60-70 % a consumului de energiei al locuintei. Pentru a mentine o temperatura mai inalta in interiorul camerei decat afara, caldura trebuie sa fie in permanenta adaugata ca sa compeseze pierderile de caldura prin diferite elemente de constructie. Pierderile de caldura prin ferestre reprezinta 30-40 % din totalul pierderii de caldura intr-o casa. Caldura pierduta printr-un element de constructie este direct proportional cu valoarea U (emisia termica) a elementului. Altfel spus o valoare U mare (exprimata in W/m 2 K) inseamna o energie mare pierduta iar o valoare U scazuta inseamna o izolare buna. Ca si lemnul, P.V.C.-U este un foarte bun izolator. In prezent conductivitate termica a P.V.C.-U este de 0,17 W/mC °. Pentru comparatie, coeficientul de conductivitate termica pentru aluminiu este de 210 W/mC °. Profilele PVC-U au cea mai scazuta valoare U si de aceea furnizeaza cea mai buna izolare. Tinand seama de aceste elemente, noi intelegem ca o fereastra cu geam dublu folosind profile PVC-U are 64% mai putine pierderi de caldura decat o ferestra identica fabricata folosind profile de aluminiu, un factor decisiv pentru energia anuala consumata. Pe langa acestea trebuie sa aratam si principalele avantaje din punct de vedere al izolarii termice, fata de aluminiu si anume:

 1. Gasim o mare diferenta de temperatura intre suprafetele interioara si exterioara a profilului, trasatura caracteristica a eficientei materialelor izolatoare. Profilul PVC-U izoleaza mai bine decat geamul dublu, deoarece are o conductivitate termica scazuta.
 2. Temperatura pe suprafata interioara a gemului este mult mai scazuta decat pe suprafata interioara a profilului. Aceasta inseamna ca acolo nu va exista condens pe profilul PVC-U.

• Temperatura pe fetele interioare ale profilelor este aproape aceeasi cu a atmosferei ambientale. Acest fenomen explica remarcabilul sentiment al confortului furnizat de ferestrele PVC-ul.

Izolarea fonica

Izolarea fonica, alaturi de cea termica, este o problema esentiala pentru sporirea confortului locuintelor, mai ales ca s-a demonstrat, conform celor mai recente descoperiri din domeniul medical, ca un nivel ridicat al zgomotului poate genera diverse boli cu caracter patologic. P.V.C. –U realizeaza o reducere a nivelului zgomotului cu pina la 40 % .

Rezistenta la soc

Aceasta proprietate este data aparent de testele realizate pe profile la temperaturi variate. Aceste teste trebuie sa reproduca cat mai exact posibil constrangerile la care sunt supuse profilele in practica.

Comportarea la caldura

Corespondenta PVC-U la rezistenta la deformatie sub actiunea caldurii este definita prin temperatura punctului de inmuiere Vicat. Acesta temperatura este in jur de 82 0 C (masurata la 50 N in ulei de siliciu).

Confortul de locuit

Permeabilitatea la aer este o proprietate a unei ferestre inchise de a permite aerului sa treaca direct cand exista o diferenta de presiune. Testul relevant este reprodus de doua ori (o data inainte si o data dupa testul obturatorului). In ambele cazuri, permeabilitatea la aer este determinata pentru o presiune pozitiva si una negativa. Aceasta permeabilitate la aer, exprimata in m cubi/ora impartita prin lungimea deschiderii muchiilor(m cubi/ora pe metru deschiderii muchiilor) este declarata intr-o diagrama dupa presiune, exprimata in Pascali. Trei teste au fost realizate sa defineasca rezistenta fizica la vant: testul de deformatie, testul presiunii pozitive si negative repetate (pulsatiile) si testul de siguranta .

Conservarea mediului

Productia si prelucrarea PVC-U cauzeaza cu greu vreo stricaciune mediului. Desi sarea este prezenta in cantitati nelimitate pe planeta noastra, petrolul, pe de o parte, este o materie prima comparativ rara. Oricum, productia de PVC-U cere numai 43% petrol in timp ce majoritatea altor materiale plastice sunt derivate 100% din produse petroliere. In plus, materialele plastice reprezinta numai 4% din consumul de petrol.

O balanta ecologic favorabila

Cercetarea stiintifica realizata pe plan international a aratat ca profilele PVC-U sunt din punct de vedere ecologic o alegere responsabila pentru fabricarea ferestrelor si usilor. Intr-adevar, durata de viata a ferestrelor din PVC-U este de doua ori mai lunga decat a unei ferestre de aluminiu si de trei ori mai lunga decat a ferestrei din lemn. Costurile energiei pentru fabricarea unei ferestre din aluminiu sunt aproape de trei ori mai mari decat a unei ferestre din PVC-U. Pentru o fereastra din lemn, costurile energiei sunt cu 5% mai mari decat pentru o fereatra din PVC-U. Nu numai ca PVC-U reduce costurile energiei dar, in plus, poate fi reciclat 100%.
Balanta ecologica este suma elementelor pozitive si negative pentru mediu. Acesta balanta este considerata a fi favorabila sau nefavorabila pe baza consumului de energie si evitarea poluarii. Deci, lemnul pentru a fi folosit pentru ferestre trebuie sa fie doborat, transportat, taiat, cioplit si incleiat si apoi, odata ajustat, trebuie sa fie tratat si vopsit cu regularitate ca sa opresti putrezirea si sa-i mentii aparenta estetica. Toate aceste operatii cer energie sau afecteaza mediul intr-un fel sau altul. Combinatia tuturor acestor factori confirma ca PVC-U are o balanta ecologica favorabila. Firmele producatoare de profile recupereaza regulat surplusul de la diferitele unitati de extruziune si resturi de taiere de la fabricantii de ferestre. Acest material imens este reciclat pentru a produce profile care vor fi apoi imprimate sau infoliate cu un strat acrylic. Data fiind rezistenta lor excelenta la clima, ele sunt perfect corespunzatoare sa fie folosite si ca mobilier in orase sau parcuri.

Informatii despre sticla

Metoda dezvoltata dupa al doilea razboi mondial de compania Britain's Pilkington Brothers Ltd. si introdusa in 1959 se refera la productia de geam float, combinand stralucirea finisarii sticlei trase in foi cu calitatile optice ale geamului plat. Sticla topita, cand este turnata pe suprafata unei bai de cositor topit, se imprastie si se aplatizeaza inainte de a fi trasa in racitor.

In prezent se folosesc doua metode pentru imbunatatirea calitatii geamurilor:

 1. Temperarea chimica este un procedeu in care geamul este fortifiat folosindu-se metoda de schimbare a ionilor. Acest proces se foloseste atunci cand este nevoie de un geam subtire si, in acelasi timp, solid. In urma folosirii acestei metode, se confera o compresie crescuta a suprafetei care solidifica sticla fara a crea distorsiuni, geamul ramanand solid si mai rezistent la zgarieturi. Cu sticla tratata termic nu exista nici un risc de spargere spontana.
 2. . Tratarea termica este un procedeu special prin care sticla este adusa la temperatura de 680 grade Celsius si apoi rapid racita. Acest tip de geam poate fi clasificat ori ca sticla solidificata datorita caldurii, ori ca sticla suta la suta temperata, depinzand de masuratorile compresiei marginii sau rezidurilor. Dat fiind ca un asemenea geam poate satisface diverse cerinte de siguranta a cladirilor, este folosit in aplicatii interioare cum ar fi usi de dus, balustrade, pasaje de sticla, mobila, cuptoare, seminee, etc. Sticla tratata chimic nu se foloseste in general pentru ferestre, ci mai mult in industrie, acolo unde este nevoie de geam subtire si rezistent. Sticla temperata prin incalzire, daca este racita rapid devine de pana la patru ori mai rezistenta decit in mod normal si se sparge in cioburi mici. Daca este racita incet, devine de doua ori mai rezistenta, dar in cazul spargerii, cioburile sunt in general liniare si au sanse mai mici de a se desprinde din geamul mare.


Ce intelegem prin geam termopan?

Un geam termopan este format din 2 sau mai multe foi de sticla de diferite grosimi intre ele aflandu-se o bagheta de aluminiu . In interiorul baghetei de aluminiu se afla granule de siliporit cu rolul de a absorbii umezeala din interiorul termopanului. Bagheta de aluminiu este fixata pe foile de sticla cu o banda, respectiv pasta butylica (grosime 0,6 - 0.8 mm). Cele 2 foi de sticla impreuna cu bagheta de aluminiu sint inchise etans cu o pasta numita poliuretan .

Proprietatile termopanului sunt in functie de grosimea lui, de tipul si grosimea sticlei folosite, precum si de gazul inert introdus intre folile de sticla (cu sau fara argon).

Grosimea termopanului este data de suma grosimilor foilor de sticla, a stratului de butyl si a baghetei de aluminiu.

Care sunt tipurile de sticla?

Sticla transparenta (float) - se obtine prin topirea intr-un cuptor la temperatura de 1500 o C a unui amestec de nisip, carbonat de sodiu (agent de lichefiere), calcar si dolomita (agent de stabilizare) intr-o baie de staniu, dupa care este racit treptat la temperatura ambianta. Suprafetele sticlei sunt perfect paralele si netede.

Sticla colorata in masa - se obtine din sticla transparenta prin adaugarea de diferiti oxizi metalici (verde, gri, bronz, albastru). Datorita proprietatilor sale filtrante, functie de culoare si grosime, geamul colorat in masa reduce solicitarea ochiului la lumina solara puternica.

Sticla reflectorizanta - se obtine din sticla transparenta sau colorata in masa pe fata careia se aplica la iesirea din furnal un strat metalic transparent.

Sticla cu emisivitate scazuta (Low-E) - se obtine din sticla transparenta pe fata careia se aplica un strat metalic sau de oxizi metalici. Proprietatea esentiala a acestui tip de sticla este ca redirijeaza spre interior radiatia termica. Se foloseste de obicei pe fata 2 sau 3 a temopanului.

Sticla de securitate - se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de butiral de polivinil (PVB) de grosime 0,83mm. Daca sticla se sparge, cioburile raman lipite de folie diminuand riscurile de taiere.

Sticla antiglont - se obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de PVB. Grosimea finala este este functie de diversele tipuri de arma la care trebuie sa reziste.

Sticla rezistenta la foc - se obtine prin alaturarea mai multor foi de sticla intre care se gaseste un strat special transparent care impiedica propagarea caldurii prin radiatie si asigura integritatea geamului.

Geamul securizat (calit) - se obtine dintr-un geam float tratat termic. Geamul este incalzit la peste 600 o C si apoi racit repede (cand rezulta o calire) sau mai lent (cand rezulta o intarire termica) cu o viteza riguros controlata. Comparativ cu geamul float rezistenta la socuri mecanice este de doua ori mai mare in cazul tratarii termice si de cinci ori mai mare in cazul calirii.

Sticla ornamentala - este o sticla obtinuta din sticla clara sau colorata in masa prin trecerea acesteia la iesirea din cuptor printre doua valturi profilate. Prin incorporarea unei plase de sarma in aceasta etapa se obtine un geam ornamental armat. Pentru sporirea efectelor estetice, geamurile ornamentale pot fi sablate.

Ce inseamna sticla LOW-E?

Izolatia termica este o tema de larg interes a timpurilor noastre. Începând cu Conferinta mondiala pentru clima organizata la Rio de Janeiro în 1992 constatam ca protectia climei si economisirea energiei constituie marile probleme sociale si politice ale timpurilor noastre.

Circa 40% din studiile occidentale privind economia de energie se refera la problema energeticii cladirilor. Se urmareste sa se construiasca la cel mai bun pret posibil, folosind materiale adecvate si apoi, o data cladirea ridicata, sa se asigure necesarul de energie la costurile cele mai scazute.

Pierderea de caldura prin ferestre la o locuinta este de peste 40 %, în timp ce suprafata acestora reprezinta aproximativ 10 % (peste 40 % prin ferestre, 26 % prin pereti, 24 % prin acoperis si 9 % prin podea). Geamul corespunde unei mari parti din suprafata golului (70-80%) si trebuie luat în calcul ca atare când se analizeaza izolatia termica si fonica. Iata o tema de meditatie foarte serioasa, careia toate firmele ce concura la producerea elementelor componente tâmplariei moderne si confectionarea acesteia îi acorda pe zi ce trece un interes deosebit.

Situatia ferestrelor de la locuintele din tara noastra este mai mult decât alarmanta. Ani de-a rândul problema pierderii de caldura prin ferestre nu a fost luata în serios. Daca ar fi sa luam în discutie numai problema apartamentelor de bloc, constatam ca în dorinta unei mai bune izolari termice(de izolatie fonica nici nu se amintea), a aparut “solutia” montarii celui de-al doilea si al treilea rând de ferestre, una din putinele variante care era la îndemâna noastra pâna în decembrie 1989.

Dupa 1990, chiar daca românii au aflat si au luat contact cu confortul pe care îl ofera o tamplarie moderna, cu un geam termoizolator de calitate, continua “sa arunce banii prin fereastra”, ramânând “sclavii” solutiilor adoptate atâta amar de vreme.

Se pune întrebarea fireasca ce este de facut în aceasta directie? Adoptarea unei legislatii clare, care sa prevada inclusiv coeficientul de transfer termic al geamului ce trebuie utilizat. Dupa unele date geamul utilizat în tara noastra (98%), chiar daca este denumit termopan, are coeficientul de transfer termic k=2,8W/mpK, înregistrându-se o pierdere de caldura de peste 50%.

A fost emisa Ordonanta Guvernamentala nr.29/2000, care probabit v-a deveni lege. Acest important document, desi prevede obtinerea certificatului energetic al unei cladiri, nu stipuleaza, asa cum este în majoritatea tarilor dezvoltate(a se vedea reglementarile din Germania, Elvetia, Austria, tarile scandinave s.a.m.d.), inclusiv ce coeficient de transfer termic sa fie respectat la alegerea geamului.

Geamurile termoizolantoare au aparut în urma cu peste trei decenii, tehnologiile de productie perfectionându-se continuu. Aceasta tendinta este legata de construirea si modernizarea în primul rând a locuintelor dar si a altor tipuri de cladiri civile sau industriale. Un lucru este foarte clar, geamurile termoizolatoare castiga teren! Nu ne poate fi indiferenta risipa.

Cercetatorii de la PILKINGTON, Marea Britanie (cea mai mare firma producatoare de sticla din lume, inventatoarea tehnologiei “float”) au început, dupa 1980, o serie de cercetari si studii privind transferul termic, simbolizat LOW E (Low Emisivity), cu coeficient k=1,4W/mpK. Acest tip de sticla de “inalta performanta” are o suprafata acoperita cu o pelicula extrem de subtire de metal nobil, din procesul de productie, la temperatura de 600 C. Stratul este aproape invizibil, pozitionat catre interiorul ferestrei pentru a-l proteja de influentele climatice si de eventualele deteriorari mecanice. Pelicula speciala care acopera acest tip de sticla reduce pierderile de caldura de la 90%, cat se pierde prin sticla normala, la numai 10 %.
O simpla comparatie intre geamul izolator PILKINGTON-OPTITHERM si geamul obisnuit, duce la concluzia ca geamul obisnuit necesita pentru incalzire un supliment de 19 litri de pacura, sau 22 mc de gaz, raportati la fiecare mp de geam! Putem lua în considerare si alte beneficii de ordin financiar puse pe seama economiei de energie pe care un astfel de geam ni le poate aduce. Prin inlocuirea tuturor ferestrelor unui apartament- ce insumeaza în medie 6-8 mp de geam- cu geam LOW E, realizam o economie de cca. 1200 kWh/an.

La geamul simplu de 4 mm coeficientul de transfer termic k= 5,4 W/mpK, la cel termoizolator clar cu aer k= 2,8W/mpK, la cel termoizolator LOW E cu aer k=1,4W/mpK, în timp ce la geamul termoizolator LOW E de 6-14-4 mm cu kripton în cavitate k=1,0W/mpK.

LOW E OPTITHERM poate sa fie combinat cu o varietate de alte produse din sticla (sticla rezistenta la foc, sticla de izolare fonica sticla antiiefractie etc.) in vederea îmbunatatirii izolatiei termice si fonice, oferind arhitectilor si proiectantilor posibilitatea de a realiza proiectele unor cladiri moderne, confortabile, cu spatii interioare luminoase.

Folosind geamul termizolator de calitate platiti mai putini bani pentru caldura. Geamul cu emisivitate redusa (LOW E) reduce considerabil pierderea de energie, constituind o solutie la nivelul exigentelor occidentale. Merita sa REFLECTATI la cele mentioate si sa observati diferenta de consum anual de combustibil conventional pentru un metru patrat de suprafata incalzita la utilizarea diferitelor tipuri de geam. A sosit timpul ca si romanii sa aleaga geamul termoizolator de calitate!
Pentru orice detalii suplimentare privind calitatea geamului si analiza variantelor optime in functie de situatia existenta a locuintei dumneavoastra specialistii firmei noastre sunt la dispozitia tuturor persoanelor interesate.

Un geam termoizolator de joasa emisivitate (LOW E), la - 10C în exterior si +20C are pe foaia de geam de la interior +17C, fata de un geam termoizolator obisnuit pe care, în aceleasi conditii, sunt numai +9C (PUNCTUL DE CONDENS exista deja).

a) Montajul ferestrelor de la mijlocul parapetului catre interior (in zona calda);
b) Etansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor atat la interior cat si la exterior;
c) Folosirea pe contur a benzii comprimate, care impiedica trecerea umezelii din exterior;
d) Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer.

Utilizatorii locuintelor care au ferestre noi, ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer. In cazul noilor ferestre, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posilbil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului.

Incaperile care se gasesc in partea de nord a locuintelor se racesc iarna mai mult. Aveti grija ca aceste incaperi sa fie incalzite ceva mai bine decat cele din sud sau sa suplimentati izolatia termica a acestora. De asemenea temperaturile din locuinta dumneavoastra sa nu difere de la o incapere la alta.

Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 de minute iar dupa inchiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate.
O micsorare a condensului poate fi obtinuta si printr-o modificare a circulatiei aerului cald, respectiv printr-o dispunere favorabila a instalatiilor de incalzire. Curentul de aer cald trebuie sa treaca de-a lungul ferestrei, astfel incat sa fie posibili coeficienti mai mari de transmitere a caldurii. In cazul prezentei glafurilor interioare, care acopera elementele de incazire poate fi redus riscul aparitiei condensului, prin realizarea în acestea a unor fante sau perforatii.

Capcane in achizitionarea sistemelor de tamplarie PVC cu geam termopan

Cea mai des intalnita greseala in randul cumparatorilor de tamplarie termopan este aceea a achizitiei pe baza pretului pe metru patrat. Vanzatorii abili speculeaza aceasta greseala, fapt usor observabil in anunturile de mica publicitate din ziare si reviste. Cel mai adesea pretul afisat acolo nu are nici o relevanta practica pentru ceea ce veti obtine dumneavoastra acasa deoarece:

 • preturile mici pe metru patrat se refera doar la ferestre fixe, fara deschidere. Cu exceptia cazului in care va construiti un bunker sau alt adapost antiatomic veti avea nevoie si de ferestre mobile. Pretul unui ochi de fereastra mobil este aproximativ dublu unuia fix dintr-un motiv foarte simplu: un ochi mobil cuprinde pe langa rama comuna cu un ochi fix si profilul de aripa mobila precum si feronerie (balamale, cremon, placute si zavoare pentru inchidere).
 • pretul pe metru patrat nu este seminificativ nici in cazul aceluiasi tip de deschidere. Pretul unui ochi de geam este influentat in mod decisiv de profil si nu de sticla si de aceea preturile pentru ferestre cu suprafata mica sunt deosebit de mari. Cel mai bun raport se obtine deci in cazul ferestrelor cu dimensiuni patrate sau apropiata de patrat al caror perimetru sa nu depaseasca 6 metri.
 • cel mai adesea pretul afisat nu include TVA, montaj si uneori nici transport, costuri ce vor trebui suportate tot de dumneavastra, costul final al unei lucrari putand fi sensibil mai mare decat estimarile dumneavoastra bazate pe pretul pe metru patrat capcana.

Un producator serios de tamplarie nu va va putea spune costul exact decat dupa prelucrarea unui tablou de tamplarie transmis de dumneavoastra sau masurat de catre reprezentantii sai. In orice alta situatie pretul spus din ochi este unul acoperitor chiar si pentru cea mai dezavantajoasa situatie din punctul de vedere al vanzatorului de tamplarie (este normal sa fie asa deoarece orice firma are drept scop final obtinerea de profit si nu de pierderi).

Pentru a exemplifica aceasta situatie sa analizam urmatoarele exemple:

O fereastra de baie cu dimensiuni standard de 60x60 cm are o suprafata de 0.36 m patrati, un pret aproximativ de 60 € ceea ce duce la astronomica suma de 167 €/m patrat.

Un ochi fix de 150x150 cm are o suprafata de 2.15 m patrati, un pret de aproximativ 100 € rezultatul este un pret de 46 €/m patrat.

Aceeasi deschidere impartita in doua ochiuri de dimensiuni 750x150 cm, amandoua mobile, are o suprafata tot de 2.15 m patrati, un pret aproximativ de 200 €, deci ne va costa cam 100 €/m patrat .

Cred ca exemplele de mai sus sunt destul de elocvente pentru a convinge ca nu pretul pe metru patrat este indicatorul ce trebuie urmarit in cazul achizitiei de tamplarie.

O alta capcana des intalnita este oferta de tamplarie cu nume aparent nemtesc intarit de expresia tehnologie germana, dar in spatele carora se ascund profile produse in diverse tari asiatice la o calitate ce ridica semne de intrebare. Tehnologia germana se refera la tara de origine a utilajelor pe care sunt prelucrate profilele, acasta nu are o legatura prea mare cu rezultatul final, calitatea obtinuta fiind evident direct dependenta de matriile prime introduse in acele utiliaje si de standardele de calitate sub care au fost produse. Nu spune nimeni ca este absolut necesar sa achizitionati tamplarie cu profile cu adevarat nemtesti, dar ar fi totusi indicat sa cunoasteti care este tara de origine a profilelor de tamparie pe care ati dat banii.

Orice sistem de tamplarie indiferent de tara de provenienta include elemente obligatorii (profile, garnituri, balamale, cremon, mecanism de inchidere), si elemente mai mult sau mai putin optionale (garnituri suplimentare, inchideri suplimentare, armaturi, profile de evacuare a apei). Cand comparati pretul la doua oferte este indicat sa stiti ce profile optionale cuprinde fiecare oferta in pretul afisat.
Am intalnit deseori cazul in care vecini sau prieteni si-au montat tamplarie aparent identica ca marca dar rezultatul a fost foarte diferit, explicatia este simpla si consta tocmai in profilele suplimentare incluse sau nu de diversi producatori in tamplaria livrata.

Garantia oferita de fiecare producator este relevanta pentu calitatea ferestrelor si usilor pe care acestia le comercializeaza, ea are valoare insa doar daca peste un numar de ani acel producator va mai exista in piata pentru a va rezolva problemele aparute. De aceea o scurta documentare asupra istoricului firmei producatoare si eventual recomandarile altor clienti v-ar putea scuti de o potentiala problema. Piata este plina de producatori ce ofera preturi "bomba", garantii astronomice dar care dupa un an de zile lucreaza in cealalta parte a orasului sub un alt nume, pacalind un alt numar de clienti nestiutori.

Din cauza faptului ca inlocuirea tamplariei existente cu una termoizolanta presupune niste costuri destul de ridicate, foarte multi clienti se orienteaza spre cele mai ieftine produse, ignorand faptul ca tamplaria o data montata, ar trebui sa fie o investitie ce se amortizeaza in cel putin 20 de ani, deasemenea o greseala des intalnita este aceea a considera orice fel de tamplarie termoizolanta drept scumpa. Scumpa prin comparatie cu ce? Cu sistemul clasic de tamplarie de lemn si geam simplu. Cele doua tipuri de tamplarie nu suporta comparatie asa cum un automobil marca Mercedes nu poate fi comparat cu un Trabant. Sistemele de tamplarie termoizolante asigura o izolare termica de cel putin 5 ori mai buna, una fonica de cel putin 3 ori mai buna, au o rezistenta in timp de aproximativ 30 de ani, nu necesita vopsiri si lacuri repetate, se inchid etans pe doua sau trei randuri de garnituri, au cel putin doua puncte de inchidere, sunt nepermisive la vant si infiltrarilor datorita precipitatiilor.

PVC vs Aluminiu

 • Izolarea termica este data de coeficientul de izolare termica al materialelor de constructie pentru ferestre exterioare (PVC, lemn, aluminiu) si de valoarea lui K (W/mK). Cu cat valoarea lui K este mai mica, cu atat conservarea energiei termice este mai mare. Pentru a ilustra capacitatea de izolare termica a profilelor PVC s-au facut niste teste pentru a determina evolutia temperaturii pe o fereastra din PVC cu geam termopan.

Rezultatele testelor arata urmatoarele:

 • pentru profilele din PVC s-a constatat o diferenta mare de temperatura la interiorul si exteriorul profilului. Aceasta este o consecinta directa a bunei izolari termice a materialului.
 • pentru profilele din aluminiu (aluminiul este un material rece, care are coeficientul de conductivitate termica mare)temperatura la exteriorul profilului este aproape egala cu temperatura la interiorul profilului. Pentru a rupe termic fluxul de temperatura, in interiorul profilului de aluminiu se pune o fibra de carbon, care are o conductivitate termica mica. Deoarece pretul pentru aceasta fibra de carbon este foarte mare, pretul tamplariei de aluminiu ajunge de multe ori sa depaseasca pretul tamplariei de PVC


Condensul

 • in cazul profilelor de PVC (PVC-ul este un material cald deoarece are coeficientul de conductivitate termica mic) temperatura la exteriorul profilului este mai mica decat temperatura in interiorul camerelor profilului, iar aerul cuprins in camerele profilului are o temperatura mai mare decat temperatura intre foile de geam, de aceea in interiorul camerelor profilului nu se va forma condens
 • in cazul profilelor din aluminiu, temperatura la exteriorul profilului este aproape egala cu temperatura pe profil in interiorul locuintei, deci aerul cuprins in camerele profilului va avea o temperatura mai mica decat temperatura aerului cuprins intre foile de geam. De aceea, in interiorul camerelor profilului de aluminiu se va forma condens. Acesta este un alt motiv pentru care fibra de carbon este absolut necesara in interiorul profilului din aluminiu.


Imbinarea profilelor

 • in cazul profilelor din PVC imbinarea la colturi se realizeaza prin termosudura care asigura etanseitatea la apa, impiedica patrunderea aerului si confera rezistenta mare ferestrei in cazul profilelor de aluminiu, imbinarea de colt se realizeaza prin nituire. Acest sistem de imbinare lucreaza in timp, ceea ce face ca rezistenta si rigiditatea ferestrelor din aluminiu sa scada in timp.

 

 

 


Traditionale | Cariera | O alta zi | Caracteristicile | Melodia nuntii
motoare de cautare